Friday, July 18, 2008

Kebesaran Allah

KEBESARAN ALLAH DAN KEJADIAN PELIK

Kisah 1: Penganut Hindu pikul KAVADI yang berat dengan mudah. Selepas membaca mantra mantra, ia mula macam tak sedarkan diri, kulit badan boleh dicucuk dengan paku atau kayu, tak rasa sakit pun. Kemudian dibinakan satu kavadi atau apa benda pelik untuk dipikul waktu berarak dijalan. Mereka berbuat demikian sebagai penebus dosa atau nazar. Pelik tetapi tidak menepati syariat Allah, sudah tentu tidak betul disisi agama Allah. Sebenarnya mereka gunakan khidmat jin yang menunjukkan kehebatan mengatasi kesakitan dan angkat berat

Kisah 2: Penganut agama tradisional Cina boleh jalan diatas bara api yang panas menyala. Mula2 mereka menyeru nama jin jin di tokong mereka, kemudian jadi merasok atau ”menurun”, dalam masa itu mereka beramai ramai jalan diatas bara api yang panas tanpa kasut sepanjang 10 – 20 kaki jauhnya, tanpa rasa sakit dan tidak sedikit pun terbakar tapak kaki atau pakaian mereka, Mereka berbuat demikian pun sebagai penebus dosa atau nazar. Nampak hebat dari segi kemampun manusia, mereka juga gunakan jin untuk lakukan perkara pelik, sedangkan bagi jin pekara itu biasa saja. Malangnya manusia yang kurang beriman pada agama Allah, yakin agama puja jin mereka sebagai benar

Kisah 3: Bedah badan manusia tanpa bius dan rawatan yang pelik oleh dukun atau faith healer. Pengamal boleh jadi orang Islam, Kristian, atau lain agama, kerana ia boleh dipelajari. Perawat ini akan baca2, seru dan puja/selawat pada wali/ roh/saint tertentu. Sebentar itu ia gunakan pisau blade atau pisau dapur saja, bedah anggota pesakit dan keluarkan tisu yang sakit, kemudian kulit ditutupi dengan plaster, beberapa hari kemudian dah sembuh. Nampak hebat, doktor pakar bedah sendiri pun akui, dan tak boleh buat begitu. Bagi penganut Islam gunakan khidmat demikian adalah haram, kerana ada masaalah syirik. Mereka gunakan khidmat jin khadam

Kisah 4: Kisah ini termaktub dalam kitab dan sangat masyhor dizaman dahulu. Kisah seoarang wali sufi bernama Basisah, dia ada ramai anak murid dan pengikutnya, anak murid yang amalkan ilmunya boleh terbang diudara (levitation) dan pergi tempat tempat jauh dalam masa yang cepat. Akhir waktu kematiannya ia ditipu oleh iblis, dan mati murtad. (Para ustaz yang arif sila berikan kitab rujukan, di zaman mana dan di negara mana, ada blog dan site mana yang ceritakan kisah ini secara detail??)

Oleh itu perbuatan luar tabii dan yang pelik2 yang bukan mukjizat atau karamat, dan tidak berdasarkan perintah Allah dan Sunnah Rasul, maka kita jangan sebarang yakin, kerana mungkin akan menjerumuskan diri dalam perkara syirik dan menafikan agama Allah. Merasa kagum akan amalan yang pelik sebenarnya tidak membesarkan Allah, tetapi hanya membesarkan makhlok, (wali, jin, iblis, dukun, paderi, agama batil). Mereka yang terlibat dalam perkara pelik adalah dari gulungan yang walaupun sedikit sahaja menyimpang dari ajaran Quran dan Sunnah, saperti tidak jaga solah berjemaah, tidak ambil tanggung-jawab dakwah agama, amalkan bidaah setiap hari (simpan misai cukur janggut tanpa uzur, jubah labuh sapu lantai, zikir dan doa bukan cara yang Nabi / sahabat amalkan), percaya ilmu agama yang Nabi tak pernah ajar, berpegang pada hadith palsu, memuja dan menyeru pada jin dan roh. Maka hasil perbuatan mereka walaupun ajaib dan hebat, tetapi kita patut berwaspada kerana semua itu mungkin tipu daya iblis. Senjata Iblis yang paling berkesan sesatkan manusia ialah melalui amalan mengujudan simpangan dari agama yang benar. Ramai antara nabi palsu dan wali palsu, dari kalangan orang Islam dan yang bukan Islam, mereka ada beberapa kebolehan yang ajaib yang menarik keyakinan pengikut dan pemuja yang ramai. (Contoh Sai Baba, beberapa paderi Kristian dari Amerika, saperti Billy Graham, sami2 dari Thailand dan Taiwan, beberapa orang Islam dizaman dahulu dan sekarang ini yang terkenal, jumlah mereka adalah beribu dan pengikut mereka berbillion, semua menjadi mangsa pada mastermind yang telah dan akan rancangkan berbagai jalan2 kesesatan sejak zaman Adam hingga hari kiamat, yakni Iblis)

Kisah keramat pula adalah kurniaan Allah pada kalangan orang Islam, yang bukan nabi, yang tidak tahu pun perkara ajaib telah berlaku, sedangkan orang lain yang nampak rasa kagum. Mereka diberikan kurniaan ini semasa menjalani misi agama, sedang diri mereka sentiasa dalam keadaan taat pada perintah Allah dan berpegang pada sunnah rasul. Mereka tidak pernah memohon untuk pamirkan apa jenis kehebatan pun semasa dalam usaha yang biasanya untuk kepentingan agama sahaja.

Contoh:
300 sahabat waktu dijalan Allah, dapat makan ikan ambar selepas kehabisan makanan.
Ribu tentera sahabat yang berjalan dan berkuda di atas air, ketika lintas sungai Darjala, untuk serang tentera Farsi, tentera Farsi gerun melihat keramat tersebut.

Sahabiah yang dibiarkan lapar oleh musyrikin, dapat minuman dari bekas turun dari langit,

Pendakwah yang melintas disungai cetek, sedangkan sungai itu sebenarnya sangat dalam. Pendakwah yang diselamatkan oleh buaya, singa,Sembahyang sahabat yang hidupkan keldai yang mati dan lain

Sebenar Allah tunjukkan kebesaran Nya, bukan melalui amalan ajaib dikalangan umat manusia, tetapi melalui mukjizat al Quran yang kekal, diberikan pada Nabi yang ummi, dan bagaimana Allah pelihara ketulinan dan ilmu dalam kandungannya.

Allah ceritakan kebesaranNya dan menafikan kebesaran maklok, melalui ciptaan langit dan bumi, syurga dan neraka dihari akhirat. Ciptaan malaikat, jin, manusia dan haiwan, menghidupkan bumi yang tandus dengan tanaman, turunkan hujan, suburkan alam dan berikan rezki pada maklokNya. Allah ceritakan kebesaranNya dalam setiap butir atom, setiap zarrah dan molekul, sehingga kurniaan mata dan pancaindera pada manusia. Kebesaran Allah sudah cukup jelas bagi orang yang berfikir, sehingga saintis2 yang atheis pun terpaksa akui keujudan Allah, Pencipta yang bijak dan hebat.

No comments: